Jumaat, 27 Disember 2013

Makanan Tradisi Kaum Bugis

"BARONGKO"





Kuih ini merupakan makanan tradisional yang dikenal dengan nama Barongko yang bahan utamanya dari pisang yang dihaluskan dan dicampur dengan bahan yang lainnya. Uniknya kuih ini dibungkus dengan daun pisang yang memiliki bentuk tersendiri.











Makanan ini diperbuat daripada beras pulut dan di campurkan dengan santan kelapa.Makanan ini mampu bertahan 2 hingga 3 hari tanpa dipanaskan.





"CUCURU"



Kuih tradisional yang satu ini dikenal dengan nama cucurutekne yang bahan utamanya terbuat dari tepung beras dan gula merah. Kuih ini memilki khas rasa manis gula merah, renyah dan enak. Bentuknya yang khas lonjong dansedikit mengkerucut diujungnya menjadikanya lebih unik.





"SANGGARAK PAPPEK"   


Makanan ini dihasilkan daripada pisang mentah,ianya dinamakan sanggarak pappek.Makanan ini selalunya di makan bersama sambal belacan dan ia sesuai dimakan di waktu petang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan